Strani

Monday, October 11, 2010

Izšel je Ubuntu 10.10 (Maverick Meerkat)



Izšel je Ubuntu 10.10 pod razvojnim imenom Maverick Meerkat (Divja Surikata?).

In kaj je novega v Ubuntu 10.10?
  • Najprej je tu posodobljeno Programsko središče Ubuntu. Ta zdaj prikazuje tudi kaj je za nas "Priporočeno" ter "Kaj je novega" v skladiščih. S Programskim središčem Ubuntu lahko zdej namestimo tudi razne dodateke za programe (npr. Firefox dodatke).
  • Novost je tudi pri sami namestitvi Ubuntu 10.10. Ta nam zdej med namestitvijo prikaže Ubuntu 10.10 značilnosti ter opise raznih programov. Med samo namestitvijo se sedaj tudi nameščajo posodobitve ter namestijo se gonilniki za našo strojno opremo (če seveda to omogočimo).
  • GNOME je posodobljen na različico 2.32.
  • Shotwell je postal privzeti upravljalnik fotografij. Nadomestil je F-Spot.
  • Netbook različica sedaj privzeto uporablja Unity.
  • Kubuntu uporablja KDE 4.5.1.
etc
Več o novostih si lahko preberete na TEJ povezavi.

Če želite Ubuntu uporabljati v materinščini, vas bo razveselilo dejstvo, da je uporabniški vmesnik Ubuntu 10.10 99% preveden v slovenščino, poleg tega pa so bili v sodelovanju s prevajalsko ekipo gnome, skoraj vsi nizi pregledani in usklajeni, napake pa odstranjene. Seveda čisto vse niso bile odstranjene. Če najdete kaj sumljivega, nam lahko to sporočite tukaj .

Zdej pa še seveda povezave težko pričakovanega Ubuntuja 10.10.
Povezave za Kubuntu 10.10Več povezav (vključno s torrent povezavo) za Ubuntu najdete na TEM naslovu za Kubuntu pa na TEM.

Ne pozabite pa na splavitveno zabavo ob izidu Ubuntu 10.10 v Kiberpipi! Več o tem pa seveda preberite tukaj.

No comments: