Strani

Tuesday, June 8, 2010

Zastonj knjiga: Linux na namizju

Slo-Tech - Za vse, ki so se želeli pobližje spoznati z Linuxom ali ga morda preizkusiti, pa jih je skrbelo pomanjkanje ustrezne literature v slovenskem jeziku, je sedaj na voljo priročnik Linux na namizju - uporaba Ubuntu Linuxa na namiznem računalniku, ki ga je spisal Matej Kovačič.

Kot rečeno je knjiga namenjena začetnikom v svetu Linuxa. Na začetku je na kratko razloženo kaj je to Linux in kaj omogoča, sledi pa opis uporabe Ubuntu Linuxa na namiznem računalniku. Skozi vodič Linux na namizju se tako uporabniki seznanijo z nastavitvami sistema ter osnovnimi administrativnimi opravili, dodajanjem in upravljanjem uporabnikov in skupin, delom z datotekami, uporabo multimedije, povezovanjem v omrežja, nameščanjem programskih paketov, itd. pa tudi z nekaterimi naprednejšimi opravili kot na primer izdelovanjem varnostnih kopij, poganjanjem Windows aplikacij znotraj Linux sistemov in virtualizacijo.

Del knjige je posvečen tudi varnosti, zlasti uporabi šifriranja, zelo na kratko pa je omenjena tudi ukazna vrstica in njene zmožnosti. Priročnik je bil sicer napisan z namenom doslednemu izogibanju omenjanja ukazne vrstice za upravljanje sistema. Na koncu je na kratko predstavljena tudi namestitev sistema.

Knjiga je izdana pod Creative Commons licenco, je prosto dostopna in brezplačna. Izšla je v elektronski obliki kot PDF datoteka. Na branje!

(vir: Slo-Tech)

No comments: