Strani

Tuesday, September 15, 2009

Huawei E220 HSDPA Modem

Ko smo zadnjič (julija) bili na morju sem videl, da na Hrvaškem ponujam predplačniški internet (Vip) in preden smo šli na morje sem malce pogooglal kakšne so tarife in če imajo kakšno akcijo. In so jo imeli. Z nakupom USB 3G modema za 191 HRK (27EUR) si dobil še 200MB prenosa zastonj, kar pomeni 100HRK prihranka. Super sem rekel. Zdaj pa še druga zadeva. Ali je USB modem blokiran za Vip omrežje. Google pravi, da je vendar se ga da za 15€ odkleniti. Nič čakat hitro srečko kupit.
Ampak ko smo prišli na morje (Fažana pri Puli) smo prehodili vse kisoke in trgovine v Fažani, a USB paketa niso imel. Prijazna punca mi je svetovala, da bi jih mogoče imeli v Mercator centru v Puli. Šibaj miško gremo. In ga dobimo. V kampu pa akcija, priklopimo na prenosnik, samodejno se instalira Vodafon programček za povezovanje in pregled porabe (Win) in že laufa. Jeah. Poveže se na omrežje VIP UMTS s 2,2MB DL in 0,15MB UL.
Vendar po prenesenih 20MB noče več delati in me meče na vip stran da je prazen račun. Kako saj mora biti 200MB? Jao jao. Se registriram, neki jamra da bo domov poslalo lozinko. WTF? Pa mi gremo čez par dni domov in bomo doma pred pošto. Nič, prespimo in zjutraj se odpravimo po nakup dodatnih MB. V kampu je kiosk kjer ti natisnejo 14 mestno kodo s katero napolniš svoj račun. OK plačamo tistih 50 HRK in gremo proti prikolici. Vstavim notr USB in glej ga zlomka deluje. Preverim stanje in piše da se je aktivirala opcija 200MB ki velja 1 mesec. Jej zdaj pa v 3 dneh pokuriti 200MB. Itak da ge če bi dl-al kakšno zadevo oz na youtube-u gledal filmčke ampak z normalnim brskanjem po netu z Opero 10 in vklopljenim turbo načinom , je to misija nemogoče :)

No doma pa preverim, kako je z odklepanjem in google pravi dc-unlocker.com, ter uporabniki pišejo o uspešnem odklepanju, tako da ni kaj za razmišljati. Pogledam tutorial in naložim programček za odklepanje, nato pa še nakažem preko PayPal-a 15€ in dobim geslo. Vtipkam uporabniško ime in geslo ter brez problemov odklenem USB.

Zdaj pa testiranje. Vzamem mojo simko (Mobitel-Itak paket), vstavim USB noter in Vodafone programček zajamra da ne bo šlo. OK. Grem gledat na dc-unlocker.com, ja, Grega drug program bo treba vzet. dc-unlocker predlaga Mobile Partner. Potrebno je dodati Mobitel (APN: internet, user: mobitel, password: internet, dial: *99#), povezava deluje iz prve:)

Nato pa sem zadevo poskusil in testiral prenos še na Ubuntu 9.04, kjer je instalacija se bolj trivialna, brez vpisovanja podatkov za Mobitel in zadeva deluje.

Tako imamo sedaj za cca 30€ 3G USB modem, ki deluje z vsemi operaterji :)

Še testi:

Modem:



Sistem:


USB modem podatki:



Speedtest.net rezultat:


Pa še en test prenosa datoteke:

5 comments:

AndrejK said...

ne vem no, ravn o nečem takem sem razmišlju.... a word, pa excell je gor? :)))))))))))))))))))))))

gregac said...

@AndrejK, pa še tazadnje igrce tudi :)

Marco said...

Definitivno se splača če že imaš SIM kartico in rabiš samo strojno opremo. Drugače pa so modemi ob nakupu itak paketa tako poceni, da ni kaj za razmišljat. Pa še en komentar za Hrvaško - sem tudi jaz razmišljal o nakupu, potem pa sem videl kako slabo je pokrita Hrvaška z UMTS in si premislil. Tako se definitivno splača prej pogledat kako je z signalom kjer boste z prenosnikom sedeli. LP

gregac said...

@Marco: ja, sem pogledal ponudbo od Mobitela, vendar se moraš za ceno 1€/9€ (za modem) vezati za 24 mesecev + vzeti en itak internet paket, kar pomeni še dodatne stroške, glede na to da že plačujem za itak paket, kjer je vključenih 1Gb zastonj.
Ja sem videl karto pokritosti, vendar imata starša prikolico v Fažani (cca 15km od centra Pule) tako da UMTS je in deluje bolje kot pri nas doma. V kampu je bil prenos 2284kbps/245kbps, medtem ko sem pri nas doma (Šempeter) dosegel le 1660kbps/130kbps.

Anonymous said...

O ja, lavfal kot po maslu :D